Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 100 €.

Kategorije

Sledi pribora na belem krožniku. Zakaj?

Porcelan velja za izredno trdno stvar. Po Mohsovi lestivi trdnosti, ki ima razpon od 1 do 10, v povprečju dosega vrednost 7, kakovosten porcelan iz določenih kopov po Evropi (recimo Nemških in Čeških) pa dosega celo vrednost 8. Za primerjavo, rubini in safiri dosegajo na tej isti lestvici vrednost 9, diamanti pa celo 10. Posledično torej porcelan ob stiku poškoduje vse stvari, ki se na omenjeni lestvici nahajo nižje.

Vsi smo se že kdaj srečali s primerom, ko smo s priborom pustili sled na krožniku. Ne glede na to, da je pribor izdelan iz nerjavečega jekla, se glede na trdnost uvršča nižje (vrednost okoli 6). Ob stiku enega z drugim nastanejo vidne sledi, kot posledica stika tršega in mehkejšega materiala, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa je to sled kovine, ki se ob trenju odtisne na porcelan, kateri pri tem stiku ostane nepoškodovan. V vsakdanji rabi se porcelan lahko poškoduje le ob stiku z drugim, enako trdim porcelanom.

V izogib tem neprijetnim sledem se priporoča uporaba čim tršega pribora iz nerjavečega jekla, ki je zlitina večih različnih kovin (železa, kroma, niklja, silicija, magnezija...), kateri večjo trdnost daje večja vsebnost kroma. V praksi to zasledimo kot oznako 18/10, katera označuje, da ima zlitina v sebi 18% kroma ter 10% niklja.

Pomaga tudi redno pranje krožnikov v pomivalnem stroju na daljših ciklih, kateri odstranijo več sledi ostankov pribora.

Preverite našo široko ponudbo profesionalnega jedilnega pribora TU ter ponudbo kvalitetnega hotelskega porcelana TU.