Količina:

0


Znesek:

0,00

Brezplačna dostava za naročila nad 100 €.

Kategorije

Bistvo čiščenja posode je očem skrito

Čistilna sredstvaPostrežba v čisti posodi je ena od bolj samoumevnih stvari v gostinstvu. Za dobro očiščeno posodo pa se skriva skbrna izbira ustreznih čistil. Bistvo pravilno očiščene posode je namreč očem skrito.

pH lestvica, ki ima svoj razpon od pH vrednosti 0 do pH vrednosti 14, je razdeljena na 2 dela, kjer se kisle snovi nahajajo med pH vrednostjo 0 ter pH vrednostjo 7, bazične snovi pa med pH vrednostjo 7 in pH vrednostjo 14. Nevtralne snovi, kot na primer destilirana voda, imajo pH vrednost 7. Te vrednosti imajo pomembno vlogo pri izbiri čistil, glede na vrsto umazanije, s katero se spopadamo. Za odstranjevanje maščob se uporabljajo bazične snovi. Bolj kot bo snov bazična, bolje in hitreje bo maščobo odstranila. Za odstranjevanje oblog, kot na primer vodni kamen, se uporabljajo kisle snovi. Bolj kot je snov kisla, hitreje bo obloge odstranila.

Po laičnem sklepanju bi torej za čim bolje oprano posodo morali uporabiti čim bolj bazično čistilo. Vendar je tu še en pomemben faktor, ki ga moramo upoštevati, kadar čistimo izdelke, ki prihajajo v stik s kožo, kot so recimo krožniki, kozarci, pribor, navsezadnje pa tudi oblačila. In to je pH kože, ki se pri večini ljudi giblje med pH vrednostjo 5,5 in pH vrednostjo 5,7. Če imajo izdelki, ki prihajajo v stik s kožo, po kočnanem čiščenju pH vrednost različno kot je pH kože, lahko to hitro privede do draženj in izpuščajev.

Zato je po čiščenju z bazo nujna uporaba tudi kislih sredstev. Najbolj poznana sta recimo briljatant (pri posodi) in mehčalec (pri oblačilih). Njuna poglavitna naloga ni lep vonj ali lesk po pranju, ampak zniževanje pH vrednosti očiščenih izdelkov na tisto, čim bolj podobno kožini pH vrednosti.

Če rabimo za odstranitev maščob pH vrednost čiščenega izdelka čim bolj dvigniti, jo moramo potem pred koncem pranja tudi znižati na ustrezno raven. Pri čiščenju oblačil stremimo v temu, da imajo le-ta po kočnanem ciklu pH vrednost 5 kadar so mokra in posledično pH vrednost 5.5, ko se posušijo. Enako je pri posodi, ki mora imeti po končanem pranju pH vrednost 5.5. V kolikor nam pH vrednosti ne uspe znižati na ustrezno raven, na koži, še posebno na sluznici (ustnice), ki pride v stik s tako posodo, lahko nastanejo vnetja, ki spominjajo na herpes ali podobne izpuščaje. pH vrednost določenega izdelka lahko preverimo z zato namenskimi pH lističi/indikatorji in tako poskrbimo, da bo posoda, ki jo postavimo pred gosta, ne samo čista, ampak tudi pH vrednostno ustrezna.

V naši poslovalnicah so vam na voljo zelo kvalitetna in priznana čistila znamke Sanitec italijanskega proizvajalca Italchimica. Več o ponudbi čistil pa si lahko pogledate TU.